2012. január 16., hétfő

Krémes


25 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojássárgája
1 dl tejföl
1 csipet só

Krémhez:
4 cs vaníliás puding (főzős)
30 dkg kristálycukor
1,5 l víz
9 tojásfehérje 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és legalább 1 órát pihentetjük. Két lapot nyújtunk és sütünk belőle 180C°-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt. Érdemes esetleg az egyik lapot sütés előtt óvatosan, halványan bekockázni késsel, hogy később könnyebb legyen szeletelni, de vigyázva, nehogy átvágjuk a tésztát.
A krémhez a pudingport összekeverjük a teljes mennyiségből elvett 10 dkg kristálycukorral, majd apránként hozzákeverjük az 1l vizet is.
A tojásfehérjéket a maradék 20 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá verjük.
A pudingot a vízzel lassú tűzön sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött, vigyázva belekeverjük a gőz felett felvert kemény habot is, majd azzal együtt még további 3 percig főzzük a krémet.
Forrón az alulra szánt tésztalapra kenjük az egészet, majd óvatosan a tetejére helyezzük a bekockázott lapot.
Letakarjuk egy száraz kendővel, így hagyjuk kihűlni.
Porcukorral meghintve tálaljuk. 

Ezt a receptet a szomszédtól kaptam és ugyan elég hosszú hozzá a leírás, gyorsan elkészíthető és nem utolsó sorban nagyon finom is. Ez utóbbit bizonyítja, hogy nálunk ez a nagy gáztepsi méretű adag 2 nap alatt elfogyott. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése